Een update over de smartphonestudie naar geluk en welbevinden
Ongeveer een jaar geleden zijn we begonnen met de dataverzameling in onze nieuwe smartphonestudie naar welbevinden. We geven hier een korte update over het onderzoek, de deelnemers en de eerste resultaten. Het doel van het onderzoek is om meer te weten te komen over de schommelingen in geluksgevoelens en de invloed van de sociale omgeving op uw geluksgevoel in de dagelijkse omgeving. We hebben een grote groep eeneiige en twee-eiige tweelingen uitgenodigd om een applicatie op hun smartphone te installeren. Deze app stuurt een week lang meerdere keren per dag een korte vragenlijst (minder dan 1 minuut invultijd) over hoe je je op dat moment voelt, waar en met wie je bent en wat je aan het doen bent. Tegelijkertijd slaat de app informatie op over de (sociale) omgeving, bewegingen en hoe vaak de telefoon gebruikt wordt. We nodigen de deelnemers uit om in elk seizoen een week data te verzamelen.
Bijna 1200 deelnemers hebben meegedaan aan de eerste week dataverzameling, waarvoor veel dank! Inmiddels hebben ongeveer 500 deelnemers voor de tweede week meegedaan en bijna 250 deelnemers hebben de app voor de derde week gedownload. En afgelopen maand zijn we begonnen met het uitnodigen van de deelnemers voor de vierde en laatste week.
De eerste resultaten laten zien dat gemiddeld, over alle deelnemers, NTR-participanten gelukkig zijn (zie figuur). Het gemiddelde welbevinden van participanten ligt namelijk rond de 7 of 8 op een schaal van 1-10. Ook kunnen we schommelingen zien in de mate van welbevinden over tijd, met bijvoorbeeld een toename in welbevinden tijdens de kerstvakantie. En, al zijn de verschillen klein, mensen zijn gelukkiger op een vrijdag en zaterdag vergeleken met andere dagen van de week (klik voor de figuur).
Deze figuren geven zoals gezegd de gemiddelde effecten weer van alle deelnemers. Een belangrijk doel van dit onderzoek is echter om de individuele verschillen te onderzoeken. In de verzamelde data vonden we grote verschillen tussen mensen in de mate van schommelingen in geluk en welbevinden tijdens één week. De ene persoon had grote schommelingen gedurende de week, terwijl een ander het grootste deel van de tijd een gemiddeld geluksgevoel heeft met maar kleine pieken en dalen. We vonden dat genen een rol spelen bij deze verschillen in schommelingen. Ongeveer veertig procent van de verschillen in de mate van schommelingen in positieve gevoelens kan worden verklaard door genetische invloeden.
In vervolgonderzoek gaan we de individuele verschillen in meer detail onderzoeken, bijvoorbeeld door het meenemen van de omgevingsinvloeden die ervoor zorgen dat mensen gelukkig of minder gelukkig zijn. Jij kunt bijvoorbeeld heel gelukkig worden van een rondje hardlopen, terwijl je broer of zus veel blijer wordt van een boek lezen.
Mocht je meer willen weten of vragen hebben, stuur dan een e-mail of lees meer op onze website.