De nieuwe vragenlijst voor de volwassenen deelnemers aan het NTR komt eraan
We zijn weer bezig met het opstarten van een grote dataverzameling door middel van een nieuwe vragenlijst, de 15e alweer! Jullie kunnen de uitnodiging om deze vragenlijst in te vullen binnenkort in jullie mailbox verwachten. In deze vragenlijst staan zoals gebruikelijk vragen over verschillende onderwerpen waar jullie al eerder vragen over hebben beantwoord: bijvoorbeeld sport, gezondheid, sociaal contact en welbevinden. In deze vragenlijst zullen we ook vragen naar nieuwe onderwerpen. Veel aandacht binnen onderzoek is er bijvoorbeeld voor omgevingsfactoren en life events, dus dingen die mensen meemaken in hun leven. Door daar in meer detail naar te vragen proberen we een beeld te krijgen van de effecten op mentale gezondheid en welbevinden. We zijn ook geïnteresseerd of we welbevinden zouden kunnen meten aan de hand van muziek waar mensen naar luisteren. We hopen dat jullie ons weer willen helpen met dit onderzoek door de vragenlijst in te vullen en bedanken jullie alvast voor de inzet!
Wat jullie misschien ondertussen is opgevallen: in de vragenlijsten van het NTR komen vaak dezelfde vragen of onderwerpen terug. Dit doen we om te onderzoeken hoe gevoelens en gedrag veranderen door de tijd heen en naarmate mensen ouder worden. In een nieuwe studie naar geluk en welbevinden hebben we gekeken naar alle antwoorden op de vragenlijsten naar welbevinden door de jaren heen. De vragen over geluksgevoel stellen we zowel in de vragenlijsten voor volwassen meerlingen en hun familieleden, als in de vragenlijsten die ouders invullen over hun kinderen. We wilden graag weten hoe stabiel welbevinden is van de kindertijd tot de tienerjaren en vervolgens tot in de volwassenheid. We hebben ook onderzocht of veranderingen in welbevinden worden beïnvloed door genen of vooral door de omgeving.
We gebruikten hiervoor de antwoorden van meer dan 46.000 tweelingen en hun familieleden, zoals ouders, broers en zussen. Sommige deelnemers hebben meer dan zes keer vragen over hun welbevinden ingevuld. We hebben de antwoorden op vragen over welbevinden in groepen verdeeld op basis van de leeftijd van invullen: van kinderen vanaf 5 jaar tot de oudste groep deelnemers, die 61 jaar of ouder waren (de oudste deelnemer was 104 jaar).
Uit de resultaten blijkt dat mensen zich, gemiddeld over alle deelnemers, het beste voelen in de kindertijd. Tijdens de tienerjaren neemt dit gevoel wat af, daarna blijft het redelijk stabiel tijdens de volwassenheid (zie figuur). Welbevinden verschilt wel van persoon tot persoon en de invloeden op deze verschillen veranderen als je ouder wordt. Als kind wordt je welbevinden vooral beïnvloed door de omgeving die je deelt met je (tweeling)broer/zus, bijvoorbeeld hoe je opgroeit thuis. In de tienerjaren spelen je genen en je eigen ervaringen, zoals je eigen vrienden of sportclub, een grotere rol. Als volwassene worden verschillen in welbevinden weer minder door genen bepaald en meer door je unieke ervaringen, zoals je werk of je gezin.
Elke leeftijd heeft dus nieuwe factoren in de omgeving die invloed hebben op hoe gelukkig je je voelt. Kort gezegd zorgen je genen dus voor de stabiliteit in je welbevinden en hebben veranderingen in je omgeving een belangrijke rol in hoe je welbevinden verandert als je opgroeit en ouder wordt.